Luigi’s Mansion 2 HD – Recenze

Luigi’s Mansion 2 HD – Recenze

8 července, 2024 0 Od Jiří Hora

Mario patří mezi nejikonničtější herní postavičky za celou existenci videoherní sféry. Ať už to víte, co nevíte, ale budu spíše počítat, že víte, tak má náš oblíbený instalatér v červeném triku ještě o něco vyššího bratra Luigiho. Ten sice často kráčí ve stínu svého mladšího bratříčka, ale to neznamená, že by si pro sebe nemohl ukrást nějaké ty chvíle slávy. To se mu ostatně povedlo se sérií Luigi’s Mansion, kde se tak trochu strašpytel Luigi musí popasovat s děsuplnými sídly a duchy. Celá série nyní čítá tři díly, kdy ten poslední vyšel teprve před pár lety. My se ale tímto článkem vrátíme tak trochu v čase, jelikož mi na “stole” přistála nová verze hry Luigi’s Mansion 2 HD, která vzdává hold původnímu kousku pro Nintendo 3DS a nutno podotknout, že posun je to znatelný.

Ačkoliv je pro mě verze pro Switch prvním setkáním a nemohu tedy jet na nějaké vlně nostalgie, tak mi Luigiho strašidelné dobrodružství okamžitě přirostlo k srdci, byť by bylo asi fajn zmínit, že cílová skupina, kterou mají být děti, by mohla být při hraní hry lehce agresivnější. Tvrzení samozřejmě berte s rezervou. Ačkoliv je hra ve svém jádru jednoduchá, tak skrývá i několik obtíží, které nemusí být dětskému publiku po chuti a opakování celého levelu po smrti, rozhodně lahůdkou nebude. Zde by autoři měli zapracovat nějaký systém checkpointů, který tu není. Pro mě nedělá problém projít 30 minutový level znovu, ale věřím, že to pro mladší publikum může být frustrující. Tak já si svou frustraci vybil a můžeme jít už jen s úsměvem dál.

Není třeba chodit kolem horké kaše, takže si pojďme rovnou říci, že příběh Luigi’s Mansion 2 není hlavním pilířem hry. Je velmi jednoduchý a nejde o nic, co by vás vystřelilo z bačkůrek. Dětské publikum však jistě potěší, že vše je vizuálně pěkně znázorněné, takže vlastně ani nevadí, že postavičky vydávají spíše vtipné zvuky, místo regulérních dialogů, které jsou nahrazeny titulky, jimž stejně cílovka povětšinou nebude rozumět. Správná vizualizace je tedy nesmírně důležitá. Zejména, když vezmu v potaz, že hra za ručičku úplně nevodí.

Děj tak Luigiho vyruší z pohodového večera u telky, kdy jej tak trochu unese profesor E.Gadd, aby mu Luigi pomohl opět přivést klid pro mrtvé do sídel Evershade Valley, kteří tak trochu zdivočeli a tropí nezbednosti. To se stane poté, co král duchů známý jako Boo roztříští Dark Moon (Temný měsíc), jehož úlomky je třeba najít, aby bylo vše napraveno. Jak jsem tedy zmínil, premisa je velmi jednoduchá, ale potřebám hry padne jako ulitá.

Hratelnost jako taková si vystačí s několika prvky, jimž vévodí univerzální vysavač Poltergust 5000, s nímž můžete nejen nasávat různé předměty, či kde co odfouknout, ale také lovit duchy. Bude také velmi nápomocen při řešení různých puzzlů, které jsou velmi dobře navrženy a dodávají hratelnosti ten správný rozměr. Tvůrci si dobře pohráli s lokacemi, byť je pravdou, že hra zbytečně rozkouskována a vše by šlo řešit v jedné celistvosti, nicméně to vyplývá z limitů původního zařízení a zde asi nezbývá nic jiného, než se s tím smířit.

Nebudu vám lhát, při hraní jsem si připadal jak jeden z lovců duchů ze stejnojmenného filmu a asi bych se nedivil, že tvůrci si přesně tam brali nějakým způsobem inspiraci. Ostatně vysavač funguje přesně tak, jako jejich protonový paprsek. Lov duchů, ale není odkázán jen na Poltergust 5000. Pomocníkem vám bude i značně posílená baterka, kterou duchy jednoduše omráčíte, tedy hlavně v úvodních částech hry, kdy narážíte pouze na základní duchy. Později je třeba zapojit i trochu důvtipu. Což je ale přirozené pro vývoj hry, která svůj obsah dokáže velmi dobře dávkovat tak, aby vás neomrzela.

Je tedy pravdou, že v úvodu bude poněkud otravné, že vám bude neustále volat zmíněný profesor E.Gadd a to skrze zařízení zvané Dual Screem. Ten je založen na vzhledu původního Nintendo 3DS, což krásně odkazuje na původ recenzovaného počinu. Skrze zařízení se vám vlastně zobrazují veškeré informace a jde tedy také o komunikační prostředek, jímž vám profesor dává všechny ty užitečné rady.

Už tu padlo, že hra nenabízí celistvý herní svět. Titul je tedy rozdělen na pět samostatných lokací, které ale vždy přináší do hry nějaký ten svěží vítr skrze své prostředí. Do každé lokace se bude vracet cca 5x skrze různé příběhové úkoly, přičemž na konci vás vždy čeká souboj s bossem. Ten je výborně designovaný a je třeba přemýšlet nad tím, jak jej porazit. A to je něco, co od bossů chcete. Ano, koncept adventury úplně nepřeje “houbovitým” bossům. Je ale cítit, že Nintendu na jejich hrách skutečně záleží a z toho se odvíjí i přístup. A ten někdy některým vývojářům chybí.

Nakonec potěším všechny herní průzkumníky, jelikož právě na průzkumu prostředí je založená značná část hry. To vás posouvá nejen dál v příběhu, ale umožní vám to i najít různá skrytá místa, která skrývají různé sběratelské předměty. I já byl často překvapen, kde se mohou skryté průchody, či dveře nacházet. A vlastně nemohu popřít, že v této hře bylo objevování vlastně čirou radostí.

Po technologické stránce je na první pohled citelný skok směrem kupředu. Luigi’s Mansion 2 HD tak není daleko vizuální nejnovějšího dílu série a ta vlastně tímto vůbec nepůsobí, že by byla více než dekádu stará a vlastně cílila na poměrně hardwarově slabý handheld. Takže tu máme vizuálně pohledný kouse běžící jak švýcarské hodinky, který je ještě doprovozen líbivým soundtrackem, jehož jedinou vadou je, že se až moc rychle ohraje. Je tu tedy vada na kráse? Pokud bych byl hnidopich, tak bych řekl, že jí jsou absence dabingu a rozdělenost herního světa. Je však otázkou, na kolik toto zrovna komu vadí. Mě osobně to ze zážitku zásadně nevytrhávalo, ale je určitě na místě to zmínit.


ZÁVĚREM

Luigi’s Mansion 2 HD dorazil v nejlepší možné formě. Tvůrci vylepšili celou řadu věcí a modernizovali tam, kde to bylo z hlediska koncepce hry možné. V rukou se mi tak ocitl titul, který je nejen zábavný, ale nabízí i dobře navržené puzzly a skvěle designované boss fighty. Kdyby tvůrci dotáhli ještě několik drobností jako je dabing, absence autosavů, či celistvost herního světa, tak jste níže našli možná skóre o něco výše. I tak se ale Luigi rozhodně nemá za co stydět.

Datum vydání: 27. června 2024 – Potřebné místo: 3GB
Distributor ČR: ConQuest Entertaiment/Nintendo Česká Republika – Česká lokalizace: NE